Gruppinställningar - gör gruppen klar för lansering

En översikt över olika inställningar för en grupp i Nyby

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Logga in på admin.nyby.no och klicka på "Inställningar" i menyn till vänster

Se till att du är i rätt grupp innan du gör några ändringar. Gruppnamnet ser du i det övre vänstra hörnet. Om du är i fel grupp, tryck på pilen bredvid gruppnamnet och klicka på rätt grupp.

Många väljer att ha gruppen som hemlig innan lansering. Detta kan göras genom att bläddra ner till "Sekretess" och välja "Hemlig grupp". 🚩 Alla inställningar kan enkelt ändras när som helst, så testa dig gärna fram.

Här är en lista över alla inställningarna, bläddra ner för att läsa vad de gör och hur man lägger till/ändrar en inställning:

1. Gruppnamn

2. Logo

3. Beskrivning av gruppen

4. Kontaktadress

5. Kontaktperson

6. Automatiskt lägga till nya medlemmar i kanalen

7. Automatiskt till nya medlemmar i undergrupp

8. Gruppbild

9. Välkomstinlägg

10. Medlemssynlighet

11. Sekretess

12. Räckvidd

Gruppnamn

Gruppnamnet är synligt för alla gruppmedlemmar och alla som söker efter gruppen. Det är därför viktigt att välja ett namn som tydligt förklarar vad gruppen är, till exempel "Volontärer i Oslo" eller "Be om hjälp i Oslo"

En logotyp kan hjälpa för att skapa identitet för gruppen. Om din organisation eller kommun redan har en logotyp kan logotypen få nya medlemmar att känna igen er. Om ni inte har en logotyp kan du välja en annan bild som passar gruppen.

Klicka på "Ladda upp bild" och välj en bild från din dator. Du kan beskära bilden efter att du har laddat upp den. Klicka på "Spara"

Beskrivning av gruppen

En beskrivning är viktig så att alla medlemmar vet vad syftet med gruppen är och vad gruppen används för. Beskrivningen kommer att finnas tillgänglig för alla befintliga medlemmar och alla som söker gruppen på Nyby.

Klicka på "Lägg till" eller "Ändra beskrivning" och sedan på "Spara"

Välj kontaktadress

Kontaktadressen säger var i landet gruppen befinner sig och räckvidden som ni bestämmer längst ner i inställningarna är baserat på kontaktadressen. Om kontaktadressen inte anges kommer radien att baseras på Oslo. Det är därför viktigt att du ställer in en kontaktadress så att du kan ställa in räckvidden så att relevanta personer får upp gruppen när de ansöker.

Adressen kommer att vara synlig för alla medlemmar.

Tryck på "Lägg till", sök efter rätt adress och klicka sedan på "Spara"

Välj kontaktperson

Kontaktpersonen kommer att vara synlig för alla befintliga medlemmar, liksom för alla som söker upp din grupp. Att ha en kontaktperson är viktigt så att medlemmarna vet vem de ska kontakta om problem uppstår. Kontaktpersonen kan till exempel vara chefen för volontärcentret eller en koordinator i kommunen/organisationen. Personen du vill ställa in som kontaktperson måste vara medlem i gruppen i Nyby.

Tryck på "Lägg till kontaktperson". Om personen inte är medlem i Nyby-gruppen, läs här hur du lägger till en ny medlem och försök igen.

Lägg automatiskt till nya medlemmar i kanalen

Kanaler är det som kopplar samman olika grupper i Nyby - exempelvis gruppen för volontärer med gruppen för som ber om hjälp. Läs mer om vad en kanal är här och hur du skapar en kanal här.

• För gruppens "huvudkanal", exempelvis "Praktisk hjälp i Oslo", där medlemmarna inte behöver extra kvalifikationer för att kunna bidra, kan det vara klokt att automatiskt lägga till nya medlemmar i gruppen.

• För andra kanaler som kräver mer djupgående kvalificering, exempelvis en hälsorelaterad hjälpkanal, kan det vara bättre att lägga till medlemmarna som uppfyller kriterierna manuellt efter att de har blivit kvalificerade.

Tryck på "lägg till" och välj den kanal du vill att nya medlemmar ska läggas till automatiskt i

Du kan lämna det här fältet tomt om du inte vill att nya medlemmar ska läggas till automatiskt i någon av dina kanaler. Detta kan ändras senare vid behov.

Lägg automatiskt till nya medlemmar i en undergrupp

Undergrupper gör det möjligt att skilja mellan gruppmedlemmar utifrån deras kvalifikationer, eller vilka tjänster de vill hjälpa till med/be om hjälp med. Om det finns en tydlig skillnad mellan gruppmedlemmar kan det vara fördelaktigt att använda undergrupper. Läs mer om vad undergrupper är och vad du kan du kan använda de till här och hur du skapar undergrupper här.

🚩 OBS! Den här inställningen används bara för några få mer avancerade användare. De flesta lämnar denna inställning tom och vi rekommenderar att du gör det om det inte finns någon speciell anledning till att du automatiskt behöver lägga till nya medlemmar i undergrupper.

Om du använder den här inställningen kommer alla nya medlemmar att läggas till i en undergrupp.

Klicka på "Lägg till" och välj vilka undergrupper du vill att medlemmar ska lägga till i. Klicka på "Spara"

Gruppbild

Bilden du använder som gruppbild kommer att vara synlig för befintliga medlemmar och för personer som söker upp gruppen. Välj gärna en bild som representerar din grupp. Detta kan till exempel vara en symaskin om gruppen är för frivilliga som syr smittskyddsutrustning eller en bild av en matpåse för grupper som erbjuder praktisk hjälp.

Klicka på "Ladda upp bild". När du har laddat upp bilden från din dator kan du beskära bilden genom att flytta pilen till höger eller vänster under bilden. Klicka på "Spara"

Välkomstinlägg

Välkomstinlägget visas automatiskt för alla nya medlemmar i gruppen. Du väljer vad du vill skriva. Några exempel på vad andra publicerar är information om gruppen, syfte, länkar till externa sidor (exempelvis en hemsida), regler och rutiner och ett trevligt välkomstmeddelande.

Det kan vara en bra idé att lägga in en länk till vårt help center så att nya medlemmar kan lära sig hur de använder Nyby. Här kan de läsa steg-för-steg-guider om hur man laddar ner appen och registrerar sig, hur man blir medlem i grupper, hur man publicerar och svarar på förfrågningar etc.

Kontaktpersonen, som har skrivit inlägget ovan, kommer att vara avsändaren av välkomstinlägget. Det är därför viktigt att ni har utsett en kontaktperson för att medlemmarna ska få upp välkomstmeddelandet.

Skriv meddelandet och tryck på "Spara"

Medlemssynlighet

Medlemssynlighet definierar om medlemmarna i gruppen kan se och skicka meddelanden till varandra. Om du stänger av den här inställningen kan endast admin se medlemmar och skicka meddelanden till gruppmedlemmarna. Om inställningen är aktiverad kan alla medlemmar se och skicka meddelanden till varandra.

Denna inställning är också tillgänglig för respektive kanal. Många väljer att stänga av medlemssynlighet för grupper som begär hjälp, medan de väljer att slå på den för volontärgrupper.

Sekretess och öppenhet

Du har tre valmöjligheter när det gäller öppenhet: hemlig, stängd eller offentlig.

• I en hemlig grupp är gruppen bara synlig för befintliga medlemmar. Ingen kan söka efter gruppen och gruppledaren måste manuellt bjuda in alla nya medlemmar

• I en stängd grupp kan alla söka efter och läsa om din grupp i Nyby. Nya medlemmar kan skicka in en förfrågan om att gå med i gruppen, men de måste accepteras av en gruppledare

• I en offentlig grupp kan alla söka efter, läsa om och bli medlemmar i gruppen. Alla blir automatiskt med i gruppen om de vill, så gruppledaren behöver inte acceptera medlemsförfrågningar.

🔸 Tips! Många väljer att hålla gruppen hemlig tills de är redo för lansering. Sedan kan du ändra inställningar och "polera" gruppen tills du är nöjd, utan att någon ser foton och information om gruppen. Kom ihåg att ändra detta till stängd eller offentlig innan lansering så att folk kan söka efter gruppen i Nyby.

🚩 Nyby rekommenderar att kvalificera alla resurspersoner (volontärer och andra) för att öka säkerheten för respektive grupp. Läs mer om varför och hur man kan göra det här.

Räckvidd

Om gruppen är stängd eller offentlig kommer du att få räckvidd som alternativ (om den är hemlig får du inte det här alternativet eftersom ingen kan söka upp gruppen).

Räckvidden definierar det område som gruppen ska visas i när man söker efter användare i Nyby. Om du till exempel har en grupp för volontärer i Eskilstuna kommer det att vara smart hålla räckvidden till Eskilstuna, så att ni inte får förfrågningar från personer som behöver hjälp i Tomelilla. Välj därför en räckvidd som passar din grupp

Lansering

När du är nöjd med dina inställningar är du redo för lansering 📆 Kom ihåg att alla inställningar kan ändras, så om något inte fungerar kan du alltid ändra det efteråt.